De Niksnut

Wanneer deed jij voor het laatst iets voor jezelf? Dat is een van de vragen die ik tegen kwam tijdens mijn onderzoek naar de prestatiemaatschappij. De huidige maatschappij verlangt van ons dat we 24/7 bereikbaar zijn en als je het niet druk hebt dan ben je niet succesvol in het leven. Deze druk speelt niet alleen in het bedrijfsleven maar ook steeds meer jongeren ervaren stress over school, hun sociale leven en alles wat daarbij komt kijken. Burn-outs onder jongeren komen steeds vaker voor. Doordat we continue prikkels ontvangen via onze smartphones en andere apparaten zijn we vergeten hoe het is om even niks te doen. om jezelf te vervelen.

Daarom heb ik een tegenbeweging opgericht genaamd De Niksnut. Hiermee wil ik jongeren aansporen om wat vaker de tijd te nemen om iets te doen wat niet nuttig is, om even te niksen. Het woord Niksnut heeft een negatief imago en dat wil ik veranderen. Het is juist goed om af en toe te niksen! Nou is helemaal niks doen vrij moeilijk voor veel mensen dus wil ik de jongeren aansporen iets te gaan doen wat geen direct nut heeft maar waar ze wel heel blij of rustig van worden. Dat kan tekenen, voetballen, paaldansen of zelfs groenten snijden zijn. In mijn geval was het papier knippen. Alle posters voor de campagne heb ik met de hand geknipt en geplakt om de imperfectie en nutteloosheid te benadrukken. Hiermee geef ik ook gelijk een idee aan mensen over wat ze kunnen doen met hun Niksnut tijd.

Op de Facebook pagina van de Niksnut geef ik tips over hoe je een niksnut word en worden er Niksnutters uitgelicht als ‘Niksnut van de week’. Verder heb ik bandana’s gedrukt als merchandise. Zo kunnen mensen laten zien aan anderen dat ze achter het initiatief staan en zichzelf ook een Niksnut durven noemen! Ik hoop met dit project voornamelijk awareness te creĆ«ren voor het onderwerp.

AKV st. Joost 2017